Croissant de Polònia a Unión 78


En el seu blog fet a tota pressa -es nota per la manca de detalls, disseny i elements propis d’un blog que pretén seguir essent estable- la plataforma Unión 78 es defineix, textualment com “una plataforma de activismo político no institucional, sin pretensiones electorales ni a corto ni a largo plazo.” Anuncien que Unión 78 “sólo intervendrá en demostraciones públicas y puntuales sobre aquellas políticas gubernamentales que lo exijan. Y sólo existirá durante la acción pública, no como organización burocrática con cargos, jerarquías, etc …”

Impulsada per persones com Fernando Savater, María San Gil o Rosa Díez -segons citen alguns mitjans– a la convocatòria de diumenge 13 de juny a la madrilenya plaça de Colom s’han afegit el PP, Vox i Ciudadanos. Tots tres s’hi han afegit com a partits. Sort que és una plataforma activista sense pretensions institucionals, segons afirmen digitalment.

El bàlsam de Fierabràs: el de Carlemany o el de Cervantes?

La distinció entre activisme i l’esfera de la política institucionalitzada és, de per natura, força gran. Però sembla que aquesta gent han trobat el bàlsam de Fierabràs, més tendeixo a pensar que han trobat el de Cervantes que el de Carlemany.

El bàlsam de Fierabràs forma part del conjunt de remeis màgics de la literatura cavalleresca medieval. Segons la tradició compilada a la Historia Caballeresca de Carlomagno, Fier-a-bras, “el de braç ferotge”, era un gegant sarraí, fill de l’emir Balant, senyor de las Españas, que duia a cavall dos barrils de bàlsam sostrets del sepulcre de Jesús. En una lliuta, el gegant va perdre els barrils, els quals van ser trobats pel seu enemic Oliveros, un dels dotze paladins de Carlemany. Oliveros va prendre el bàlsam i va guarir les ferides de tot punt mortals. Així va evitar la mort.

En canvi, el bàlsam és presentat per Cervantes -de paraules d’en Quixot- com una mena de panacea per a qualsevol problema de salut. A l’obra s’explica que el bàlsam és fet de vi, sal i romaní i era una pràctica habitual de les preparacions de llavors. Diu en Quixot que provocava vòmit, suor i gran cansament, seguits d’una son que se suposava millorava el problema. Tres hores després, en despertar, el personatge de Cervantes es va considerar guarit de la bogeria.

Una fòrmula sense precedents enlloc del món que prova de vendre a tots els enrabiats del nacionalisme espanyol per tal de consolidar els votants dels partits assistents i captar vots nous, de tal manera que si no són per a tú siguin per a mí o per al tercer. La cosa es que no vagin a altres posicions polítiques: és la pura mostra de que el PP i C’s no es poden blanquejar per comparació amb l’ultradreta: és la mostra de que la intolerància hereva del feixisme s’uneix en un sol front per a covar l’ou de la serp. Han donat la cara plegats.

Sobre el nom de la plataforma, diuen “proviene de nuestra fecha constitucional”. Ah, no ho hagués mai pensat, fixeu-vos què ocorrent i què marketinià!. I segueixen: “Lejos de ser una jaula o una rémora, la Constitución del 78 es la explicitación legal de nuestra ciudadanía, cuyos requisitos, deberes y derechos establece”. La faixa no està de rebaixa.

Unió intergeneracional mentre els unicorns ballen

“Concierne a todos los ciudadanos y sirve de vínculo entre los españoles que vivieron en la dictadura y los que han venido después: por eso se llama unión.” Què boniccccccc, quin acte d’unió intergeneracional després d’haver-se mostrat en contra de la llei de memòria històrica… I la matraca segueix: ” Algunos artículos y disposiciones constitucionales pueden modificarse de acuerdo con sus propias normas pero no es admisible que sean pasadas por alto. Es lícito cambiar aspectos de la Constitución, no conculcarla”. És a dir, de plantejar-se el lector la integració a una plataforma de debat, oberta a aportacions i a nous conceptes, més li convindrà obrir el següent pastisset xinès, amb una proposta menys rígida. Aquí o ets el perfil sol·licitat o no ets benvingut. Ho deixen ben clar.

Epppps!!! Ténen ideari polític; tot molt associacionista, com l’associació de puntes de coixí o de fumadors de pipa, que també tenen ideari polític… Per no parlar de la plataforma de jugadors del parxís o de consumidors de croquetes de pollastre, molt envejades per desenvolupat ideari polític!

Selecció de personal

Segons Unión 78 i el seu ideari polític (textual), diuen: “Somos constitucionalistas activos, es decir aspiramos a la transformación positiva de España por medio de la aplicación responsable de la legalidad. Y somos incluyentes, como lo es la propia Constitución, en la que caben todos los demócratas que respeten sus normas, sea cual fuere su credo ideológico.” Ahhh obren els braços a tots als demòcrates però no als demòcrates que busquin respostes a un conflicte polític per la via del diàleg, sina quina sigui la via alternativa. Els que estan en contra de la judicialització de la política i la politització de la justícia no són benvinguts. Teniu-ho clar per si estaveu valorant apuntar-vos. Res com un llop disfressat d’ovella per atraure més ovelles. Però han de ser les ovelles que ells volen….Ostres, quina selecció! El feixisme ha esdevingut selectiu, senyors i senyores.

I perquè sorgeixen? Contra el separatisme vinculat recentment al terrorisme. Aquest és el gran argument de la seva existència: és a dir quatre telediaris per a sortir al carrer al gust de les dretes i avall que fa baixada. Potser el cambrer dels croissants del Polònia els n’hauria d’oferir un perquè existir “en contra de” i no “a favor de” deixa de tenir sentit quan l’altre belluga el focus. El filòsof Savater ho hauria de saber.

Per cert, algú té referència de terrorisme recent? Entenc per això dates actuals. No en facin cas, que sóc molt distreta i potser se m’haurà passat de llarg. Com això del separatisme vinculat al terrorisme, la croqueta del relat que volen vendre als que trien la croqueta congelada més rància de totes les plataformes que es fan i es desfan. Ja se sap, de croquetes n’hi ha de tots els gustos. Ara bé, podrien donar exemple constituïnt un altre model associatiu perquè les plataformes no són regulades per llei. Tampoc són il·legals, si nò al·legals.

Publicado por neusagullo

Periodista de profesión, mi pasión es escribir en todos los soportes posibles: online -blog y redes sociales- y offline. Apasionada por la Comunicación, el Marketing, la Relación Pública y Organización de Eventos. Asimismo, dedico tiempo a la Literatura.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: